vrijdag 7 juli 2017

Sinaasappel op een vork.

De sinaasappel wordt in Nederland vaak uit Spanje, Marokko of Israël geïmporteerd. De sinaasappel verkleurt tijdens rijping van groen naar oranje, maar soms worden de vruchten ook kunstmatig oranje gekleurd. Bij bomen die in de tropen groeien echter, blijft de vrucht groen of groengeel, ook als ze rijp zijn. Dat komt doordat er voor de oranje kleur koele nachten nodig zijn, die ontbreken in de tropen. De kleur van de schil heeft geen enkele invloed op de smaak. Het vruchtvlees is licht oranjegeel van kleur, met een typische frisse smaak. Er bestaat ook sinaasappel met rood vruchtvlees, de bloedsinaasappels. De sinaasappel komt oorspronkelijk uit China, waar ook de naam vandaan komt (china-appel, evenals ''appelsien'' appel-china) en diende vroeger vooral ter decoratie.

Op de praktijkdag op school hebben wij tevens ook geleerd hoe je een sinaasappel kan verdelen aan tafel wat vroeger vaak gebruikelijk was als het gerecht tussen het hoofd en het nagerecht.

Wat heb je hiervoor nodig:

  • 2 vorken
  • sinaasappel
  • scherp fruitmesje
  • afvalbord
  • snijplak
  • dessertbordje
  • likeur 43
  • extra bakje
Werkwijze:

  • Leg de snijplak neer
  • Zet het afvalbord er boven of aan de zijkant van de snijplank
  • Snij van de sinaasappel de boven en de onder kap af
  • Houdt 1 kop van de sinaasappel omgekeerd tegen het afgesneden stuk
  • Steek hier beide vorken in, met de achterkant tegen elkaar aan
  • Houd de sinaasappel in de linkerhand vast boven de snijplak. Zet niet teveel druk op de borken, maar houdt deze losjes vast
  • Snij de schil van de sinaasappel af, zo dun mogelijk, zo voorkom je dat het vruchtvlees verliest
  • Snij langs het vlies naar het hart van de sinaasappel, druk daarna het partje los met punt van het mes, lang het andere vlies
  • Herhaal deze techniek bij alle partjes en druk het resterende vocht uit in een lepel boven het extra bakje.
  • Verdeel de partjes netjes op het dessertbordje en gooi er als laatst een thee lepeltje likeur 43 over.

1 opmerking:

  1. veel oefenen, blijft een handige werkwijze als je weer eens wat anders wilt doen aan tafel!

    BeantwoordenVerwijderen