vrijdag 7 juli 2017

Aperol Spritz

Spritz Aperol is een lekker frisse aperitief uit de Veneto en heel eenvoudig te maken. Het is eigenlijk een variatie van een Spritz of Spritzer, die voor het eerst gemaakt werd tijden de Oostenrijkse bezetting van het noordoosten van Italië. In de tijd dat de Oostenrijkers de Veneto en Friuli-Venezia Giulia regio's exploiteerden; ze beschouwen wijn als een rank die te zwaar is om zo te drinken en deden, in een poging om smaak te verlichten, letterlijk water bij de wijn.

Geschiedenis van de Aperol Spritz
De lokale bevolking vond het maar niks, en om de 'wijn' enige male in eer te hertellen, voegde zij er wat typische Hapsburger ingrediënten aan toe. Dit is, naar men zegt, hoe de Aperol Spritz werd uitgevonden en waarom een Italiaans drankje, een Oostenrijkse naam kreeg. De letterlijke vertaling voor het woord Spritz is eigenlijk een spuitje of injectie.

Hoe stel je dit drankje samen?
Er bestaan geen eenduidige samenstelling voor een Spritz Aperol. Er bestaan talloze variaties per plaats of op smaak. De ingrediënten zijn over het algemeen droge witte wijn (prosecco of spumante) en bronwater. De hoeveelheden lopen nogal uiteen maar de meeste recepten houden het op een verhouding van 40% witte wijn, 30% bronwater en 30% aperitief. De laatste 30% kan worden ingevuld naar de smaak van de maker. De naam van deze Spritz komt van het populaire aperitief Aperol dat een fel oranje kleur heeft. Het alcoholgehalte van de drank is dus variabel, maar mag niet meer dan 15% bedragen. 

Bereiding
Doe wat ijsblokjes in het glas en schenk de Aperol erbij, schenk daarna de prosecco en het spuitwater erbij in de gewenste verhoudingen. Snij dunne schijfjes van de sinaasappel en doe dit is het glas. Roer een paar maal voor het serveren

De klassieke verhoudingen voor een Spritz Aperol zijn:

  • 40% prosecco
  • 30% bronwater
  • 30% Aperol
  • Schijfje sinaasappel
Uiteraard kan je ook een Spritz maken met Campari in plaats van Aperol, wat lekker bitter is.

Ik heb dit drankje zelf gemaakt op het werk en ook geproefd. We hebben er 1 gemaakt met Aperol en 1 gemaakt met Campari. Van beide ben ik geen voorstander, ik hou niet van de smaak en al helemaal niet van de bitterheid, geef mij maar lekker een goed glas wijn! Maar goed, smaken verschillen :) 


1 opmerking:

  1. inderdaad, smaken verschillen. Het bittere is van belang om eetlust op te wekken, dat begrijpen de Italianen heel goed.

    BeantwoordenVerwijderen