maandag 10 juli 2017

Leidinggeven

Leidinggeven, het klinkt simpeler dan dat het is. 

Leidinggeven wil zeggen “het beïnvloeden van het gedrag van een andere medewerker of groep medewerkers”. Leidinggeven kan op twee manieren: Door middel van sturing, zoals plannen, organiseren en controleren, Of door middel van ondersteuning, zoals luisteren, coachen, advies geven en ondersteunen.

Vanavond had ik de leiding. Iedereen moest om kwart voor 6 aanwezig zijn in de keuken voor de pré-shift. Op dit moment bespreken we de bijzonderheden voor het diner, de alternatieven en de allergieën en dergelijke. 
Ik moest vooraf gaande ook een tafelindeling maken en een indeling voor het personeel. Wie loopt welke wijk en wie is runner enz. Zelf was ik 'vrij' deze avond. Vrij houdt in dat je de leiding hebt over het gele restaurant. Je moet dus zelf goed weten wat er allemaal moet gebeuren en je moet van te voren eigenlijk al weten hoe de avond gaat lopen. Ook wanneer je 'vrij' bent moet je op alles letten, wat je collega's aan het doen zijn. Placeren ze de gasten, leggen ze de servetten netjes op schoot, worden de lege glazen uitgehaald en ga zo maar door.

Het was een drukke avond voor mij, veel nieuwe dingen maar ontzettend leerzaam en leuk om te doen. Als feedback heb ik meegekregen dat ik dingen met wat meer kracht mag uitspreken. Je gaat nu zelf ook ontzettend letten of alles wel goed gaat en zoals het hoort. Je spreekt mensen aan op de kleinste dingetjes, maar je moet natuurlijk niet vergeten om ook complimenten te blijven geven! 


Nieuwe koffiemachine

Voor het ontbijt hebben we een nieuwe koffiemachine aangeschaft, de WMF 1500S.
Hiermee hebben we het ontbijt in kwaliteit verhoogd. 
Eerder deden wij alles vanuit het office, filterkoffie en daarna in grote thermoskannen plaatsen op het buffet. De WMF 1500S is een uitgebreide koffiemachine.

WMF 1500S is toonaangevend als het gaat om volautomatische koffiemachines. Binnen 25 seconden wordt er een heerlijk kopje koffie gezet van versgemalen koffiebonen/ 
Van espresso en café creme tot cappuccino en koffie verkeerd met verse melk. Voor de liefhebbers is er chocolademelk en natuurlijk thee. Alles met één druk op de knop. Voor een grote groep, die tegelijk koffie moet hebben, is er de thermoskan functie. De koffiemachine maakt zichzelf automatisch schoon aan het einde van de dag. Koffiebonen en verse melk zijn eenvoudig bij te vullen. 

Dit is een geweldig aanwinst voor ons voor bij het ontbijt. De gasten kunnen nu zelf lekker een cappuccino of een heerlijke koffie verkeerd pakken in plaats van er om te hoeven vragen! :) 


Wat wil ik later?

Ik denk vaak na over waar ik zou staan als we 5 jaar verder zijn. Het gene waar ik eigenlijk van droom is mijn eigen bedrijf. Een lunchroom is het gene wat ik eigenlijk wil. Maar of dit ooit gaat gebeuren of dat het een droom blijft is nog de vraag. Ik heb in een eerdere blog aangegeven dat ik van plan ben om een half jaar naar Curaçao te gaan, en daar te gaan wonen en werken. Dit is nog steeds het gene wat bovenaan mijn lijstje staat. Samen met mijn moeder gaan we in oktober naar Curaçao om te kijken hoe het echt is en om informatie te krijgen over alles. We gaan huizen kijken en eventuele beachclub's, restaurant en hotels om te gaan werken. Maar na dat halfjaar, wat dan? Ik weet dat ze me heel graag willen houden bij Villa Vennendal en dat ze ook blij zullen zijn als ik na Curaçao hier terugkeer. Zelf weet ik nog niet zo goed of ik in de hotel wereld wil blijven of dat ik liever werkzaam ben in een restaurant. Wil ik echt hoog culinair of is 'normaal' ook genoeg? Dat zijn de vragen waar ik over na moet denken. 

Tot nu toe weet ik heel graag wat ik wil en dat is een half jaar naar Curaçao! 


vrijdag 7 juli 2017

Werkoverleg

Voor mijn praktijk examen werkoverleg moest ik een werkoverleg voeren. Iets wat ik nog nooit gedaan had, maar wel graag wou doen.

Werkoverleg is een regelmatig, gestructureerd overleg tussen werkgever (of leidinggevende) en medewerkers. In het werkoverleg worden informatie en meningen uitgewisseld over alle aangelegenheden die het werk en de werksituatie betreffen. Het gaat bij werkoverleg om wederzijds informeren. Een werkoverleg is dus meer dan een werkinstructie of een werkbespreking.

Ik wist totaal niks van een werkoverleg af. Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe begin je?
Gelukkig heeft mijn leermeester me er bij geholpen. We hebben eerst een datum uitgekozen op welke het werkoverleg plaats vond. Daarna hebben we een agenda opgesteld met de punten die we wilde bespreken in dit werkoverleg. De medewerkers kunnen zelf ook hun eigen punten inbrengen.

Nadat wij alle voorbereidingen hadden getroffen hebben we samen wel meerdere keren geoefend.

Ik vond het ontzettend leuk en leerzaam om een werkoverleg te voeren, het ging ook erg goed en heb goede reacties ontvangen. Ik mag dit in de toekomst ook vaker gaan doen.


Wat heb ik geleerd?

Mijn drie jaar als horecastudente zitten er bijna op, maar wat heb ik allemaal geleerd?

Kasteel de Essenburgh
Mijn eerste leerbedrijf was Kasteel de Essenburgh in Hierden. Hier heb ik voornamelijk de basis van gastvrouw geleerd. Hoe beveel je de gast dingen aan? Hoe serveer je het beste? Hoe kan je het beste dingen bij verkopen? Ik had natuurlijk al wel een grote stap voor omdat ik vanaf mijn 13 al in de horeca werkte als vakantiebaantjes en stages. Ik was al snel zelfstandig gastvrouw bij Kasteel de Essenburgh. Ook heb ik dit jaar mijn diploma van sociale hygiëne behaald.

Landgoed het Roode Koper.
Na het eerste jaar bij Kasteel de Essenburgh, ben ik het tweede jaar begonnen bij Landgoed het Roode Koper in Leuvenum. Dit was een ontzettend grote stap, een bedrijf dat bijna tegen een Michelinster aan zat en deze uiteindelijk ook kreeg in december. Het heeft een tijdje geduurd voordat ik me echt 'thuis' voelde in dit hotel. Ik ben mezelf in deze periode flink tegen gekomen en een paar keer goed hard op mijn bek gegaan. Ik heb hier ontzettend veel geleerd als gastvrouw. Hoe benader je de mensen die eigenlijk op het geld zitten? Wat kan je wel doen en wat kan je niet doen? Hoe benader je bekende Nederlands? Benader je die anders of benader je die het zelfde, deze mensen kwamen namelijk geregeld over de vloer. Het was een ontzettend zwaar jaar, maar achteraf ben ik blij dat ik deze stap gemaakt heb. Dit heeft mij ontzettend veel veranderd.

Delta Hotel 
Mijn laatste leerjaar wou ik iets anders dan de bediening, ik wou graag ook weten hoe het werkt als receptioniste. Ik wou ook een stapje maken naar de 'bewoonde' wereld. Ik ben naar Vlaardingen verhuisd, naast Rotterdam. Ik ben hier begonnen bij het Delta Hotel als receptioniste. Ik begon weer om 0. Had totaal geen ervaring als receptioniste, wist er niks van. Ook hier heb ik super veel geleerd. Reserveringen aannemen, mensen in- en uitchecken, sheets maken en aanpassen, telefoongesprekken voeren en noem maar op. Ook ben ik er achter gekomen dat werken als receptioniste niks voor mij is, 8 uur zitten achter een computer? Nee, niks voor mij. Ook wou ik veel meer onder de gasten zijn en weet ik nu zeker dat bedieningsmedewerker echt het gene is wat het beste bij mij past. Na een halfjaar heb ik wegens privé omstandigheden afscheid moeten nemen van het Delta Hotel en ben ik weer verhuisd naar 't Harde. Ik moest dus ook weer op zoek naar een nieuwe leerbedrijf voor het resterende half jaar, gelukkig had ik deze snel gevonden en ook mooi dichtbij huis.

Landgoed hotel Villa Vennendal
Mijn laatste halfjaar van mijn opleiding ben ik werkzaam bij landgoed hotel Villa Vennendal in Nunspeet als bedieningsmedewerker. Het is een paar stapjes lager dan landgoed het Roode Koper, maar wat is het ontzettend leuk. Ze merkte al snel op dat ik veel ervaring had in de horeca en dat ik het snapte. Ik liep mijn 2e dag al zelfstandig in het restaurant. Nu ben ik stapjes aan het zetten als een leidinggevende, ik mag mensen aansturen en ik mag de leidinggeven. Ik vind dit erg leuk om te doen maar soms nog wel moeilijk. Je moet op alles extra goed letten. Ook moet je van te voren al weten hoe de avond gaat lopen. Ik moet nog veel leren als 'leidinggevende' maar met een leerbedrijf als Villa Vennendal moet dat zeker goed komen. Mijn contract wordt ook verlengt tot en met december. Na december ga ik een nieuwe stap zetten. 


Aperol Spritz

Spritz Aperol is een lekker frisse aperitief uit de Veneto en heel eenvoudig te maken. Het is eigenlijk een variatie van een Spritz of Spritzer, die voor het eerst gemaakt werd tijden de Oostenrijkse bezetting van het noordoosten van Italië. In de tijd dat de Oostenrijkers de Veneto en Friuli-Venezia Giulia regio's exploiteerden; ze beschouwen wijn als een rank die te zwaar is om zo te drinken en deden, in een poging om smaak te verlichten, letterlijk water bij de wijn.

Geschiedenis van de Aperol Spritz
De lokale bevolking vond het maar niks, en om de 'wijn' enige male in eer te hertellen, voegde zij er wat typische Hapsburger ingrediënten aan toe. Dit is, naar men zegt, hoe de Aperol Spritz werd uitgevonden en waarom een Italiaans drankje, een Oostenrijkse naam kreeg. De letterlijke vertaling voor het woord Spritz is eigenlijk een spuitje of injectie.

Hoe stel je dit drankje samen?
Er bestaan geen eenduidige samenstelling voor een Spritz Aperol. Er bestaan talloze variaties per plaats of op smaak. De ingrediënten zijn over het algemeen droge witte wijn (prosecco of spumante) en bronwater. De hoeveelheden lopen nogal uiteen maar de meeste recepten houden het op een verhouding van 40% witte wijn, 30% bronwater en 30% aperitief. De laatste 30% kan worden ingevuld naar de smaak van de maker. De naam van deze Spritz komt van het populaire aperitief Aperol dat een fel oranje kleur heeft. Het alcoholgehalte van de drank is dus variabel, maar mag niet meer dan 15% bedragen. 

Bereiding
Doe wat ijsblokjes in het glas en schenk de Aperol erbij, schenk daarna de prosecco en het spuitwater erbij in de gewenste verhoudingen. Snij dunne schijfjes van de sinaasappel en doe dit is het glas. Roer een paar maal voor het serveren

De klassieke verhoudingen voor een Spritz Aperol zijn:

  • 40% prosecco
  • 30% bronwater
  • 30% Aperol
  • Schijfje sinaasappel
Uiteraard kan je ook een Spritz maken met Campari in plaats van Aperol, wat lekker bitter is.

Ik heb dit drankje zelf gemaakt op het werk en ook geproefd. We hebben er 1 gemaakt met Aperol en 1 gemaakt met Campari. Van beide ben ik geen voorstander, ik hou niet van de smaak en al helemaal niet van de bitterheid, geef mij maar lekker een goed glas wijn! Maar goed, smaken verschillen :) 


BHV-Curcus.

Een paar weken geleden mocht ik weer een extra diploma in ontvangst nemen; BHV.

Van te voren moesten wij via een e-learning cursus de hoofdstukken leren en hier een toets over maken. Alles moest voldoende worden afgerond, anders mocht je niet deelnemen aan de cursus.
De cursus werd gehouden op school. Tijdens deze cursus moesten we de handelingen oefenen. Denk aan verband aanleggen, brand blussen, ontruiming en reanimatie. Na de cursus moesten we het echte examen afleggen.




Het was een ontzettend leuke cursus en ben ontzettend blij met de gehaalde resultaten.










Crodino

Crodino is een non-alcoholisch aperitief. De meeste mensen hebben hier nog nooit van gehoord.

Crodino is een Italiaans alcoholvrij aperitief, waarin fijne kruiden en natuurlijke zuidvruchtextracten worden gecombineerd met zuiver mineraalwater. Deze ingrediënten maken van Crodino een sprankelend bitterzoet en verfrissend aperitief met een ''bite''.

Ongeveer 30 jaar geleden werd Crodino ontwikkeld door de Societa Terme di Crodo, waarbij het water van de eeuwenoude bron ''Fonte Lisiel'' de basis vormt. Deze bron werd in 1685 ontdekt in het plaatsje Crodo, in de buurt van het Lago Maggiore. De unieke smaak van Crodino is het resultaat van een zorgvuldig proces, waarbij maar liefst 12 verschillende natuurlijke vruchten, kruiden en specerijen (waaronder vanille, kaneel en aardbei- en citroenextracten) worden gebruikt. Al deze ingrediënten worden apart geëxtraheerd. Na de persing en vier werken van rust worden de extracten aangevuld met het zuivere mineraalwater en tenslotte gebotteld.

Goed gekoeld en geschonken over een blokje ijs in een tumbler of flute, is dit bruisende aperitief onweerstaanbaar. Voeg een schijfje sinaasappel toe om het helemaal compleet te maken.

In Italië is Crodino bijzonder populair. Omdat Italianen de hele dag genieten van het leven en vooral van eten, wordt Crodino er op ieder moment van de dag gedronken.

Hoe serveren wij Crodino?
Wij serveren Crodino in een voorgekoeld wijnglas, met lekker veel ijs, schijfje sinaasappel en een roosje munt.



Sabayon

Een sabayon is een zoete, schuimige wijnsaus, gemaakt van wijn, suikers en eidooiers. 

Op school hadden we een praktijk les, in deze praktijk les gingen we sabayon maken. Ik had het eerder nog nooit gemaakt, wel van gehoord. Ik vond het dus ontzettend leuk om het zelf ook een keertje te maken, en eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk. Het is ook nog is ontzettend lekker! 

Wat heb je nodig voor een sabayon?

  • 3 eetlepels eigeel
  • 2 eetlepels suiker
  • 5 eetlepels witte wijn
  • scheutje masala 
Heel erg simpel, je doet voor dat de pan op het vuur gaat de eigeel in de pan, gevolgd door de suiker en daarna voeg je de witte wijn toe. Zodra je de pan op het vuur zet gelijk goed kloppen tot het een massa wordt, dan voeg je een scheutje masala toe. Dit door blijven kloppen totdat de massa ''blub'' zegt.



Sinaasappel op een vork.

De sinaasappel wordt in Nederland vaak uit Spanje, Marokko of Israël geïmporteerd. De sinaasappel verkleurt tijdens rijping van groen naar oranje, maar soms worden de vruchten ook kunstmatig oranje gekleurd. Bij bomen die in de tropen groeien echter, blijft de vrucht groen of groengeel, ook als ze rijp zijn. Dat komt doordat er voor de oranje kleur koele nachten nodig zijn, die ontbreken in de tropen. De kleur van de schil heeft geen enkele invloed op de smaak. Het vruchtvlees is licht oranjegeel van kleur, met een typische frisse smaak. Er bestaat ook sinaasappel met rood vruchtvlees, de bloedsinaasappels. De sinaasappel komt oorspronkelijk uit China, waar ook de naam vandaan komt (china-appel, evenals ''appelsien'' appel-china) en diende vroeger vooral ter decoratie.

Op de praktijkdag op school hebben wij tevens ook geleerd hoe je een sinaasappel kan verdelen aan tafel wat vroeger vaak gebruikelijk was als het gerecht tussen het hoofd en het nagerecht.

Wat heb je hiervoor nodig:

  • 2 vorken
  • sinaasappel
  • scherp fruitmesje
  • afvalbord
  • snijplak
  • dessertbordje
  • likeur 43
  • extra bakje
Werkwijze:

  • Leg de snijplak neer
  • Zet het afvalbord er boven of aan de zijkant van de snijplank
  • Snij van de sinaasappel de boven en de onder kap af
  • Houdt 1 kop van de sinaasappel omgekeerd tegen het afgesneden stuk
  • Steek hier beide vorken in, met de achterkant tegen elkaar aan
  • Houd de sinaasappel in de linkerhand vast boven de snijplak. Zet niet teveel druk op de borken, maar houdt deze losjes vast
  • Snij de schil van de sinaasappel af, zo dun mogelijk, zo voorkom je dat het vruchtvlees verliest
  • Snij langs het vlies naar het hart van de sinaasappel, druk daarna het partje los met punt van het mes, lang het andere vlies
  • Herhaal deze techniek bij alle partjes en druk het resterende vocht uit in een lepel boven het extra bakje.
  • Verdeel de partjes netjes op het dessertbordje en gooi er als laatst een thee lepeltje likeur 43 over.

donderdag 6 juli 2017

Bruiloft

Vorige week zaterdag hadden we een super mooie bruiloft.
Vrijdag kwamen er al een paar vrienden van het bruidspaar die alles klaar moesten zetten.
Zelf hebben ze alles versierd en mooi gemaakt, het zag er echt prachtig uit.







De gasten hadden ceremonie in de lentezaal, na de ceremonie kregen ze een cocktailworkshop in de serre.



Na de cocktailworkshop was er gelegenheid om met z'n alle te proosten, daarna konden de gasten zich even terugtrekken in hun hotelkamer of lekker borrelen.

Rond 18:00 gingen de gasten aan tafel voor het diner, het diner vond plaats in de wintertuin
Het voorgerecht ging op etagères en werden geplaatst op tafel. Het tussengerecht en het hoofdgerecht werden uitgeserveerd.
Voorgerechten: buffelmozzarella, prosciuttoham, gegrilde aubergine en courgette en bruschetta.
Tussengerecht: Fettuccine met tomaat, oregano, basilicum en Parmezaanse kaas
Hoodgerecht: Ossobuca alla milanese, met groene asperges en puree.




Na het diner gingen ze naar de lentezaal voor het feest, hier werd ook de bruidstaart aangesneden. De bruidstaart was ook het dessert. Na het feest hadden ze afsluiting bij Zonneheuvel, de gasten hadden allemaal sterretjes aangestoken op het moment dat het bruidspaar de heuvel op kwam lopen. Het bruidspaar heeft een wensballon losgelaten en zijn daarna vertrokken naar het bruidshuisje.



Het was een geslaagde bruiloft en de gasten waren meer dan tevreden!



Fanse avond

Op woensdagavond en zaterdagavond hebben wij een Franse avond.
Tijdens deze Franse avond mogen de gasten hun eigen voorgerecht samenstellen. 
Wij plaatsen allerlei verschillende Franse gerechtjes op het buffet.
Het hoofdgerecht en het dessert serveren wij wel gewoon uit. 
Tijdens deze avond hebben we live muziek van een Fransman met een accordeon, deze speelt de gehele avond muziek en loopt door het restaurant. 

Welke gerechten plaatsen wij op het buffet?

  • Verschillende soorten brooden
  • Rilette, (in ganzevet gegaarde eendenbout met eendenlever)
  • Kruidenboter, aioli, tapenade & pistou (Franse pesto, gemaakt van knoflook, basilicum, Pecorino en olijfolie) 
  • Uiensoep met gruyère croutons (Gruyère is een zoete kaas met zoute bijsmaak afkomstig uit Jara)
  • Gemarineerde artisjokkenharten 
  • Salade nicoise (salade uit de stad Nice, bestaande uit tonijn en ansjovis)
  • Escargots Paris (slakken met kruidenboter uit de oven)
  • Paté Brulee (paté met een afgebrand laagje suiker)
  • Olijven
Uit deze gerechten kan de gast zelf zijn of haar voorgerecht samenstellen.

Het hoofdgerecht wat wij uitserveren is Coq au Vin met witte wijn en laurir.
Coq au Vin is een Frans gerecht, het bestaat uit stukjes gesneden haan of kip met in vieren gesneden kleine champignons en diverse kruiden.

Bij het hoofdgerecht serveren we pommes gratin, met kaar gegratineerde aardappelen. 

Het dessert bestaat uit een moulleux van chocolade gevuld met frambozen en een bol vanille roomijs.
Moulleux is een cakeje met een vloeibare vulling, in dit geval met chocolade. Het wordt ook wel een lava cakeje genoemd.








Afbeeldingsresultaat voor coq au vin

Afbeeldingsresultaat voor moelleux au chocolat