donderdag 1 juni 2017

Trentham Estate



Trentham Estate aan de Murrayrivier in het zuidwestelijke puntje van New South Wales (Australiƫ) wint de ene na de andere onderscheiding. Het bedrijf is trots op alle awards, maar nuchter genoeg om gewoon door te gaan met wijnmaken. Daar is het immers goed in. Net als in het ontvangen van gasten overigens, want Trentham Estate - sinds 1960 bezit van de familie Murphy en sinds 1988 een wijnbedrijf - is open voor bezoekers en heeft een uitstekend restaurant.

De 46 hectare wijngaarden liggen langs de oevers van de rivier. De grond is er vruchtbaar en het klimaat is warm; op Trentham Estate oogsten ze dus wat vroeger dan bij andere bedrijven, om te voorkomen dat de druiven te rijp en daardoor te rijk aan suikers worden.

De broers Anthony en Patrick Murphy - Anthony doet de wijn, Patrick de wijngaard - telen ruim twintig verschillende druivenrassen. Ze zijn niet bang om te experimenteren, net zoals ze in de jaren tachtig niet bang waren een ambiteus wijnbedrijf in een jong wijngebied op te zetten. Ze zoeken naar Europese druivenrassen die uit quaklimaat vergelijkbare gebieden komen, zoals de Spaanse verdejo en de Siciliaanse vermentino. Maar ook eigen druiven zoals chardonnay en shiraz leveren de resultaten die ze zoeken; indrukwekkende goede wijn, rond en zwoel, maar nergens te zwaar.



1 opmerking: