Na witte wijn, rode wijn en rosé is er nu blauwe Chardonnay. In Spanje heeft een wijnhuis deze blauwe wijn gelanceerd en sinds kort is die ook in Nederland verkrijgbaar. Blauwe wijn: het klinkt niet heel lekker. Is kleur heel belangrijk voor onze smaakervaring?
De vinoloog van het Spaanse wijnhuis Santa Margarita, die is begonnen met de blauwe wijn; Pasion Blue Chardonnay. De unieke blauwe kleur komt van de anthocyaan, een natuurlijke kleurstof uit de schil van de blauwe druif. Anthocyaan is een stof die in planten en fruit voorkomt en geeft ze hun kleur, zoals de paarsrode kleur in rode kool en in dit geval een blauwe kleur aan druiven.
Kleur speelt namelijk een grote rol bij de smaakbeleving. ''Het is iets dat we heel direct waarnemen.'' Bij blauw hebben we dus geen duidelijke verwachtingen, bij andere kleuren wel. Bijvoorbeeld de kleur rood; de kleur rood linken we vaak aan een zoete smaak, omdat we dat associëren met zoete vruchten zoals aardbeien.
De blauwe kleur van de Chardonnay veranderd niet veel aan de smaak. De wijn is hooguit iets zoeter gemaakt, zodat de blauwe kleur blijft. Chardonnay is normaal een vrij zure wijn, en door de hoge pH-waarde zou de blauwe kleur naar de bodem drijven. Dat is nu dus verholpen.
Blauwe wijn:
Alcoholpercentage van 11,5%
pH tussen 3,2 en 3,7
Serveren op een temperatuur van onder de 13 graden
Gaat samen met; sushi, nacho's met guacamole, tzatziki saus, pasta carbonara en gerookte zalm.
Smaaktonen:
I. Visueel: Indigo blauwe kleur.
II. Aromatisch: Makkelijk en frisse geur, tonen die doen denken aan rijpe vruchten.
III. Smaak: Een beetje zuur, met plotselinge vrolijke zoete zoete explosie