maandag 11 april 2016

Excursie bij de Librije.

Aan het eind van elke periode hebben wij een externe dag bij 1 van de leerbedrijven. Dit keer was Stephanie aan de beurt die werkzaam is bij de Librije. De Librije is een drie sterren restaurant in Zwolle. Jonnie en Therese Boer kochten in 1993 het historische pand de Librije, de voormalige bibliotheek van een 16e-eeuws kloostercomplex. Ze vestigden zich er als restauranthouders en verkregen weldra een vleiende reputatie. Hetzelfde jaar kreeg het restaurant zijn eerste ster. De tweede ster kreeg het restaurant in de gids van 1999 en in 2004 ontving het restaurant haar derde ster.
In januari 2015 verhuisde De Librije naar de nabijgelegen voormalige vrouwengevangenis, het Spinhuis waar zich ook Librije's hotel bevind. Het echtpaar Boer heeft ook een tweede restaurant, Librije's zusje (eveneens door de Michelingids onderscheiden), dat begin 2015 verhuisde naar het Waldorf Astoria in Amsterdam. In Zwolle heeft het echtpaar de Boer ook nog een hotel, een cateringbedrijf, een kook- en wijnschool en een winkel.
We werden ontvangen door Stephanie in de prachtige wijnbar. Daarna kregen we een rondleiding door het hotel en restaurant. De dag werd vervolgd met een lunch en een wijnproeverij.
De dag eindigde voor al mijn klasgenootjes, behalve voor mij. Ik mocht een avondje meelopen in het restaurant van de Librije. Daar kan je toch geen nee op zeggen? Het was een ontzettend leuke avond en een ervaring rijker!

Dineren bij het Roode Koper.

Woensdag 6 april was het zover, dineren bij het Roode Koper. Chantal wou al een hele tijd dineren op het bedrijf waar ik werkzaam ben. Na overleg met de maître was het mogelijk om te komen dineren. Zo gezegd zo gedaan. Bjorn gaf de mogelijkheid om een rondleiding te geven aan Chantal. Ik heb haar 2 kamers in de villa laten zien, het Manegehuis, en natuurlijk Snoopy, ze was helemaal verliefd. We werden ontvangen in de Heerenkamer met een glas champagne, macadamianootjes en droge worst. Daarna kregen we als aperitief 'knopen' gevuld met een crème van knolselderij, groene appel een gezouten citroen.
Chef had een 5-gangen verrassingsmenu bedacht. Het menu zag er als volgt uit:
Amuse: Soepje van asperge met een stengel van gruyère kaas.
Voorgerecht: Krab, Salade van Noordzeekrab, gerookte biet, creme van kippenlever, pure chocolade, kropsla en een dressing van passiefruit.
Tussengerecht: Heilbot, Zacht gegaarde heilbotfilet, kastanje champgignon, geroosterde prei, groene asperge, amandel, kweepeer en saus van mierikswortel.
Culinair: Zwezerik, Geglaceerde zwezerik en gerookte paling, crème van doperwt, gepocheerd ei, groene appel, rauwe champignon en een mayonaise van paling.
Piece: Hert, Rose gebraden hertenrugfilet, krokant bladerdeeg, gebakken pastinaak, witlof, stoof van zijn bout, gedroogde appel en jus met olijf.
Dessert: Bloedsinaasappel, krokante filodeeg, creme van champagne, bavarois van bloedsinaasappel, gebrande merengue, saus van kerrie, pistache en sorbet van bloedsinaasappel
We hebben heerlijk gegeten en genoten! Dineren