woensdag 19 april 2017

Veluwse Schavuyt.




Vorige week zijn wij met collega's een dagje naar Apeldooorn geweest, naar bierbrouwrij De Vlijt. Sinds 2010 heeft de Veluwe haar eigen gebrouwen bier; Veluwse Schavuyt. 

Hoe is het nou allemaal begonnen?


Na ongeveer 125 jaar vonden een aantal personen het wel welletjes, Apeldoorn moest in 2010 maar weer eigen gebrouwen bier krijgen. Met flappen lappen werd een kapitaal bij elkaar gebracht zodat het historische pand Mariastraat 2H kon worden aangekocht en de brouwerij werd ingericht. Het eerste bier, gebrouwen onder de merknaam 'Veluwse Schavuyt' vloeide in september reeds in het Proef-Locaal Het Achterom. In april 2012 is het standaard bier uitgebreid, ter ere van het 1-jarig commercieel bestaan, met een Veluwse Schavuyt Blond.

Begin 2013, is, vanwege het grote succes, Apeldoornse Bierbrouwerij De Vlijt BV opgericht. De brouwerij is gelegen op het voormalige Zwitsal-terrein en is gevestigd in het oude Ketelhuis. In het gebouw is een vrouwhuis van 1000 liter geïnstalleerd met de daarbij horende gist tanken. Tevens is er afvullijn geïnstalleerd om zowel fusten als flessen af te vullen. 

Bieren:


Amber bier: 
Het eerste bier dat in 2010 vanuit brouwerij en proeflokaal 't achterom uit de tanks kwam. Een mooi amberkleurig bier dat gevaarlijk soepel door drinkt. Kenmerkend is zijn lichte karamelsmaak, aangename hop bitterheid in combinatie met een vleugje honing waardoor het geheel een mooie variatie van frisse fruitige smaken heeft van begin tot afdronk. 








Witbier: 
Gebrouwen van gerst- en tarwemout, in combinatie met een mild hop aroma, geven dit bijer zijn lichte en frisse smaak. Andere tonen in zijn smaak zijn eveneens te onderscheiden. De ideale dorstlesser op warme dagen. 










Blond: 
Lichte en frisse volmout blonde, heeft een licht moutige smaak met een milde bitterheid alsmede een fruitige hop aroma in de afdronk, welke geruime tijd aanwezig blijft. De milde bitterheid en het fruitige karakter worden verkregen door een mooie melange van 4 hoprassen. 









IPA:
De Indian Ale is een echte dorstlesser. Zoals je verwacht van een IPA is hij licht bitter en heeft dit bier het citrus/bloemige aroma van de Amerikaanse hopsoorten. 











Herfstbock: 
Dit is het eerste bier dat het licht zag in 2013 uit de nieuwe brouwerij De Vlijt. Een traditioneel bovengistend bockbier rijk aan mooie karamel smaken met een licht geroosterde ondertoon, aangenaam gehopt in zijn bitterheid en fruitigheid. Door gebruik te maken van 4 gerstemouten en 4 hoprassen wordt een mooie complexe volle smaak verkregen. passend bij het seizoen en als voorbode voor de winter.








Tripel: 
De nieuwste creatie is een tripel die qua traditie onder de zwaardere blonde bieren valt. Licht zoet van smaak met een stevig hop karakter zowel in bitterheid als aroma. Gerstemout en tarwemout vormen de basis voor dit bier, de combinatie van 2 nobele Europese hoprassen en het subtiele gebruik van kruiden, zoals koriandezaad, geven deze tripel een mysterieuze frisse zoete karakter.