woensdag 7 december 2016

Externe dag Havixhorst.

Afgelopen week hadden wij met de klas weer een geweldige externe dag. Dit keer werden wij verwacht op het bedrijf van Anna; De Havixhorst te De Wijk.

We werden hartelijk verwelkomd door Anna en Jos. Na het welkomswoord mochten wij plaatsnemen in een conferentiezaal. Hier werd het één en ander verteld over de geschiedenis en het heden van de Havixhorst.

Daarna kregen we een uitgebreide rondleiding waarna een heerlijke 3-gangenlunch volgde met bijpassende wijnen. en heerlijke verassing. Maar..... Dat was nog niet alles.

We kregen nog een uitgebreide wijnproeverij... We mochten 3 witte & 3 rode wijnen proeven.

Anna bedankt voor deze ontzettend leuke dag, je hebt het top geregeld!

Michelinster voor het Roode Koper.

De Michelinster is een onderscheiding voor restaurants met een goede tot zeer goede keuken en een correcte bediening in de befaamde Rode Gidsen van de bandenfabrikant Michelin. Een beperkt aantal restaurants krijgt in elke gids één, twee of drie sterren. Deze gelden als belangrijke waardebepaling voor gastronomische kwaliteit. 7-12-2015 was het zover, de uitreiking van de Michelinsterren. Chef Dennis van den Beld, familie Sorensen en Maitre Maurice Griep waren aanwezig op deze belangrijke dag. Niemand had het verwacht, maar toch werd het werkelijkheid. Landgoed het Roode Koper, kreeg zijn 1e ster! Cameraploegen kwamen binnen, de champagne werd opengetrokken en het was een groot feestje!

Blauwe wijn.

Na witte wijn, rode wijn en rosé is er nu blauwe Chardonnay. In Spanje heeft een wijnhuis deze blauwe wijn gelanceerd en sinds kort is die ook in Nederland verkrijgbaar. Blauwe wijn: het klinkt niet heel lekker. Is kleur heel belangrijk voor onze smaakervaring? De vinoloog van het Spaanse wijnhuis Santa Margarita, die is begonnen met de blauwe wijn; Pasion Blue Chardonnay. De unieke blauwe kleur komt van de anthocyaan, een natuurlijke kleurstof uit de schil van de blauwe druif. Anthocyaan is een stof die in planten en fruit voorkomt en geeft ze hun kleur, zoals de paarsrode kleur in rode kool en in dit geval een blauwe kleur aan druiven. Kleur speelt namelijk een grote rol bij de smaakbeleving. ''Het is iets dat we heel direct waarnemen.'' Bij blauw hebben we dus geen duidelijke verwachtingen, bij andere kleuren wel. Bijvoorbeeld de kleur rood; de kleur rood linken we vaak aan een zoete smaak, omdat we dat associëren met zoete vruchten zoals aardbeien. De blauwe kleur van de Chardonnay veranderd niet veel aan de smaak. De wijn is hooguit iets zoeter gemaakt, zodat de blauwe kleur blijft. Chardonnay is normaal een vrij zure wijn, en door de hoge pH-waarde zou de blauwe kleur naar de bodem drijven. Dat is nu dus verholpen. Blauwe wijn: Alcoholpercentage van 11,5% pH tussen 3,2 en 3,7 Serveren op een temperatuur van onder de 13 graden Gaat samen met; sushi, nacho's met guacamole, tzatziki saus, pasta carbonara en gerookte zalm. Smaaktonen: I. Visueel: Indigo blauwe kleur. II. Aromatisch: Makkelijk en frisse geur, tonen die doen denken aan rijpe vruchten. III. Smaak: Een beetje zuur, met plotselinge vrolijke zoete zoete explosie

FIFA 4 KIKA.

Er gaat geen dag voorbij of er is wel iets nieuws over of rond KiKa te melden. We zijn ontzettend blij dat heel Nederland bereid is om in actie te komen voor ons. Jaarlijks worden er meer dan 4.000 acties voor KiKa georganiseerd door het hele land. Bijvoorbeeld door scholen, clubs, instellingen, bedrijven en particulieren. Deze inkomsten zijn voor KiKa en de onderzoeken naar kinderkanker heel erg belangrijk. Doordat er zo veel acties voor KiKa georganiseerd worden kunnen we groot worden maar zelf klein blijven. Hierdoor blijft er meer geld beschikbaar voor het doel van KiKa; het beter behandelen en genezen van kinderen met kanker. Fifa 4 KiKa is een evenement, waarin gamers Fifa spelen voor KiKa. De opbrengst van dit evenement, gaat naar KiKa. Het is alweer de 5e editie en die wordt dit keer gehouden in het Delta Hotel.